Начало
НачалоЗдравни новиниПрепарати за кръвно могат да влошат долните уринарни симптоми
Препарати за кръвно могат да влошат долните уринарни симптоми 24 октомври 2011

Някои препарати за хипертония могат да влошат симптомите от долния уринарен тракт, докладват лекари от New England Research Institutes. Оказва се, че калциевите блокери и бримковите диуретици повлияват някои уринарни симптоми.

Авторите анализирали данни от Boston Area Community Health (BACH) Survey с цел сравняване на урологичните симптоми на мъжете и жените, приемащи антихипертензивни препарати. Извадката включвала 1865 лица, вкл. 1204, приемащи популярни антихипертензивни препарати.

Сред жените, калциевите блокери били единствените свързани с урологичен симптом (никтурия) препарати, прилагани като монотерапия. Калциевите блокери и бримковите диуретици, използвани в комбинация с други антихипертензиви, били значително свързани с наличието на урологични симптоми.

Връзката калциеви блокери - симптоми от долния уринарен тракт била валидна само при жените над 55 години.

При изключване на употребата на калциеви блокери, връзката между бримковите диуретици и симптомите от уринарния тракт отслабнала, което сочи, че част от тази връзка се дължи на комбинацията с калциев блокер.

Същите автори преди време установиха, че калциевите блокери са значително свързани със синдрома на болезнения пикочен мехур сред жени.

Сред мъжете монотерапията с тиазидни диуретици била значително свързана с проблеми с изпразването на пикочния мехур, а употребата на бримкови диуретици - с или без други препарати - с никтурия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator