Начало
НачалоЗдравни новиниРакът на гърдата при мъже е рядък, но бива диагностициран късно
Ракът на гърдата при мъже е рядък, но бива диагностициран късно 21 октомври 2011

Мъжете биват диагностицирани с рак на гърдата близо 99% по-рядко жените. За сметка на това заболяването при мъжкия пол бива диагностицирано значително по-късно и рискът от смърт е по-висок, сочи анализ.

Фактът, че мъжете се диагностицират късно, не е изненадващ. Това е следствие на пониженото внимание относно това заболяване от страна както на лекари, така и на пациенти.

Ракът на гърдата при мъже се наблюдава между 60 и 80 годишна възраст, като излагането на радиация и заболяванията, които повишават естрогеновите нива - като цироза или синдром на Клайнфелтър, са предразполагащи фактори.

Според авторите на анализа, скринингът за заболяването би бил необходим при мъже с фамилна история или предиспозиция към ракови заболявания, причинени от мутации в BRCA1 и BRCA2 гените.

В настоящия анализ били включени данни от 460 000 жени и 2700 мъже, диагностицирани с рак на гърдата.

При мъжете имало по-голяма вероятност от извънгръдно засягане по време на диагнозата. По време на целия период на проучването мъжете имали 72% 5-годишна преживяемост спрямо 78% при жените.

Все пак при диагностициране в същия стадий и прилагане на лечение, мъжете имали по-добра преживяемост от жените. Предишни проучвания сочат, че обикновено изминават няколко месеца от появата на симптомите до поставянето на диагнозата. Мъжете с бучка в гърдата значително по-късно търсят лекарска помощ и затова заболяването бива диагностицирано в по-късен стадий.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator