Начало
НачалоЗдравни новиниФракциониран CO2 лазер намалява белезите след операция
Фракциониран CO2 лазер намалява белезите след операция 19 октомври 2011

Третирането на краищата на раната с фракциониран карбонов лазер точно преди затварянето й, ограничава скарификацията по-късно, докладват американски дерматолози от Henry Ford Hospital и Moy-Fincher Medical Group.

В септемврийския брой на Archives of Dermatology те докладват за 10 пациенти, лекувани с Mohs хирургия по повод кожен рак. Всички пациенти имали линеарни рани, вариращи като дължина от 3 до 9 см.

Половината рана била третирана с едно или две минавания с фракциониран CO2 лазер преди приближаването на краищата й; другата половина не била третирана с лазера. Цялата рана била затворена с бързо абсорбиращи се шевове, течен адхезив и Steri-Strips лепенки.

9/10 пациенти смятали, че козметичният ефект е по-добър в третираната част на раната. Подобно било и мнението на независими дерматолози, които анализирали снимки на раната.

Нямало сериозни нежелани реакции, въпреки че при всички пациенти се наблюдавали зачервяване и крусти в лекуваната част, които преминали в рамките на седмица.

За жалост фракционираният CO2 лазер струва около 100 000 долара, докато едно устройство за дермоабразия - $1000. Поддръжата на лазера е и значително по-скъпа. Затова дермоабразията си остава доста евтина алтернатива с добра ефективност и добър профил на безопасност, смята д-р Нехал, завеждащ Mohs хирургията в Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator