Начало
НачалоЗдравни новиниЕС затяга правилата относно публичната лекарствена информация
ЕС затяга правилата относно публичната лекарствена информация 13 октомври 2011

Европейската комисия планира солидни ограничения на информацията, която фармацевтичните компании ще могат да предоставят пред обществеността. Става въпрос за медикаментите, които се предлагат с рецепта.

Последните регулации на ЕК по тази тема датират от 2008. Новите промени са следствие на критицизма, според който взаимоотношенията фарма - пациент са твърде неконтролирани.

Според новите правила, информация за препарата може да има само на определени места: например на опаковката и листовката; публична може да бъде само информацията относно цената, проведени клинични проучвания с препарата и инструкциите за употреба.

Публикациите в общите печатни медии също няма да бъдат позволени.

Решението на ЕК бе прието с одобрение от Европейския Алианс по Обществено Здраве (EPHA) - организация, която представя медицинските работници и пациентите. Според EPHA, предишните правила на ЕК просто бяха завоалиран начин фармацевтичните компании да промотират продуктите си директно на обществеността.

Директната реклама към пациентите за препарати, отпускащи се с рецепта, е позволена само в САЩ и Нова Зеландия, където тази практика също търпи критики. Ярък пример е скандалът относно изтеглянето на болкоуспокояващия Vioxx на Merck през 2004 г, който дотогава бе силно рекламиран пред пациентите. Оказа се, че агентът има неприемлив профил на безопасност, повишавайки риска от сърдечносъдови инциденти.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator