Начало
НачалоЗдравни новиниTNF-инхибиторите намаляват риска от диабет?
TNF-инхибиторите намаляват риска от диабет? 13 октомври 2011

Инхибиторите на тумор-некротизиращ фактор алфа (TNF) може би са свързани с допълнителни ползи при пациентитес ревматоидент артрит. Освен ефект върху ставното заболяване, този клас препарати може предпазват от развитието на диабет.

Ретроспективно проучване, спонсорирано от Amgen/Wyeth, сочи, че пълнолетните лица с РА, лекувани с TNF-инхибитори, имат значително по-нисък развитие на диабет през следващите 3-4 години спрямо никога неполучавалите тези агенти.

Употребата на TNF-блокери била свързана с 51% понижен риск от развитие на диабет, но трябва да се отбележи, че ретроспективните наблюдателни проучвания доказват само връзка, но не и причинност, предупреждават авторите от Geisinger Medical Center (САЩ).

РА е системно възпалително заболяване, като често смъртта настъпва по повод сърдечносъдова причина, която е следствие на ускорена атеросклероза. Диабетът и метаболитният синдром са основни рискови фактори за сърдечносъдово заболяване. Ето затова идеалните медикаменти биха били тези, които повлияват не само ставното заболяване, но и кардиометаболитните съпътстващи заболявания, обясняват още авторите. Според тях ранната инициация на TNF-алфа инхибитор би била от полза именно при тези пациенти с РА + метаболитен синдром. инсулинова резистентност и/или индекс на телесната маса >25 кг/м2.

Настоящото изследване потвърждава схващането, че TNF-алфа играе централна роля в патогенезата на инсулиновата резистентност, която е основен рисков фактор за диабет, обобщават американците.

Други експерти са на мнение, че все още е ранно тези резултати да се внедрят в рутинната практика. Все пак съществува консенсус, че диабетът и инсулиновата резистентност може би имат възпалителна основа.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator