Начало
НачалоЗдравни новиниIn vitro тест с глиадин потвърждава цьолиакията
In vitro тест с глиадин потвърждава цьолиакията 12 октомври 2011

Третирането на биоспирана дуоденална лигавица с глиадин - токсичната фракция на глутена, може да спомогне за окончателното диагностициране на цьолиакията при заподозряна глутенова ентеропатия, не можеща да бъде потвърдена със стандартнитете тестове.

Този in vitro тест е особено полезен, когато пациентите са започнали безглутенова диета преди вземането на биопсични проби. Настоящото проучване сочи, че глутенът може да се постави директно върху биопсираната тъкан.

В присъствието на глиадин интестиналната лигавица претърпява редица модификации, които частично могат да бъдат възпроизведени in vitro - в биопсираната тъкан възниква възпаление при директен глутенов контакт.

По този начин се избягва нуждата от консумация на глутенови храни за последващо диагностициране чрез кръвни тестове и ендоскопия, отбелязват авторите от Университета Салерно (Италия).

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator