Начало
НачалоЗдравни новиниОткриха защо ЯМР може да предизвика световъртеж
Откриха защо ЯМР може да предизвика световъртеж 11 октомври 2011

Мистерията относно световъртежа при повечето пациенти, подложени на магнитно-резонансна томография (ЯМР), е разгадана. Учени от университета Джон Хопкинс установиха, че магнитното поле взаимодейства с йонните потоци на ендолимфата в лабиринта на вътрешното ухо.

Замайването, което почти всеки пациент изпитва след ЯМР, се дължи на феномен, известен като Лоренцова сила.

Лабиринтът на вътрешното ухо е изпълнен с течност, която спомага за усещането на баланса. През тази течност преминават множество малки електрични потоци, обясняват изследователите. При прилагането на електричен ток в магнитното поле се наблюдава Лоренцова сила и отклоняване на потоците. Всичко това се възприема от вътрешното ухо като ротация и създава чувство за въртене.

Това откритие може би би имало голямо значение при функционалния ЯМР, особено при изследванията, които анализират движението.

Когато вътрешното ухо е стимулирано, сигналите се предават в мозъка и активират множество зони, свързани с очните движения, баланса и движението, мускулния контрол и движението на крайниците. Това означава, че самата машина би повлияла резултатите, което трябва да се има предвид.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator