Начало
НачалоЗдравни новиниАспирин не трябва да се използва за превенция на инсулт при предсърдно мъждене
Аспирин не трябва да се използва за превенция на инсулт при предсърдно мъждене 11 октомври 2011

Още доказателства сочат, че аспирин е нито ефективен, нито безопасен за превенцията на инсулт при пациенти с предсърдно мъждене. Европейски екип докладва резултатите на изследването си в Thrombosis and Haemostasis.

В най-голямото кохортно проучване относно употребата на аспирин и орална антикоагулация при пациенти с предсърдно мъждене резултатите ясно сочат, че нетната клинична полза на аспирина е негативна при всякакво ниво инсултен риск, отбелязват авторите.

Съществува схващане, че аспирин е по-безопасна алтернатива на оралната коагулация за превенция на инсулт при пациенти с предсърдно мъждене, но определено не е така, обяснява д-р Грегъри Лип от University of Birmingham, втори автор на публикуваната статия.

Целта на проучването било да се определи ефективността и безопасността на антагонистите на витамин К (АВК) и ацетилсалициловата киселина (аспирин) при пациенти с неклапно предсърдно мъждене.

Били включени 132 372 пациенти, дехоспитализирани с неклапно предсърдно мъждене. За всеки пациент рискът от инсулт и кървене бил калкулиран по CHADS2, CHA2DS2-VASc и HAS-BLED.

АВК били свързани с понижение на риска от тромбемболизъм спрямо аспирин и неприлагането на лечение; комбинацията от аспирин и АВК не била свързана с допълнителни ползи, напротив при най-високорисковите пациенти рискът от тромбемболизъм бил с 81%, 14% и 86% повишен при аспирин, аспирин+АВК и неприлагане на лечение спрямо АВК.

Рискът от кървене бил повишен при употребата на АВК, аспирин и АВК+аспирин спрямо неприлагането на лечение. Комбинацията АВК+аспирин била свързана с 64% повишение на риска от кървене спрямо АВК самостоятелно. Аспиринът бил свързан само с 7% по-нисък риск от кървене спрямо АВК. Неутрална или позитивна нетна клинична полза (исхемичен инсулт спрямо интракраниален кръвоизлив) била отчетена за АВК при пациенти с CHADS2 score ≥ 0, и CHA2DS2-VASc score ≥ 1

Настоящото проучване потвърждава ефективността на АВК и липсата на ефект на аспирин за превенцията на инсулт и тромбемболизъм. Резултатите сочат, че рискът от кървене е повишен при терапията с АВК и аспирин отделно, но нетната клинична полза е определено позитивна при АВК, особено при пациенти с повишен риск.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator