Начало
НачалоЗдравни новиниUVA радиацията може да причини увреждане на ДНК в кожата
UVA радиацията може да причини увреждане на ДНК в кожата 10 октомври 2011

Ултравиолетовата радиация тип А (UVA), която може да преминава през стъклата на прозорците и облаците, предизвиква промени в кожните клетки, които могат да доведат до рак, сочи ново изследване.

Досегашното мнение сред медицинските среди бе, че UVA лъчите, известни още като предизвикващи стареене лъчи (понеже проникват най-дълбоко в кожата и предизвикват бръчки), са по-малко опасни от UVB, които предизвикват слънчево изгаряне, засягайки най-външните слоеве на кожата, където се срещат най-честите ракови заболявания.

UVA от своя страна се подразделят на UVA1 - с най-ниска енергия, съставляващи 75% от видимата слънчева светлина, и UVA2. UVA2 е основният тип радиация, използвана в солариумите.

Новото проучване сочи, че UVA1 могат да предизвикат същите ДНК промени, които се наблюдават при ранен кожен рак. То включвало 12 доброволци. Глутеалните (задни) части на участниците били изложени на UVB и UVA1 радиацията. Лъчението имало достатъчна продължителност, че и в двата случая да предизвика изгаряне

След това изследователите отстранили малка част от изгорената кожа и изследвали парчето за ДНК промени в клетките. Така било установено, че UVA води до същите промени, които предишни изследвания свързват с развитието на рак.

Авторите обясняват, че наблюдаваните лезии имали много бавна регресия и затова дори малките но редовни дози биха довели до натрупване на увреждането.

Настоящите резултати може би означават, че настоящите слънцезащитни продукти не предоставят добра протекция срещу слънчевите лъчи, тъй като главно блокират UVB радиацията. FDA е крачка напред и вече е издала разпореждане от следващото лято производителите на слънцезащитни продукти да предоставят по-добра UVA защита.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator