Начало
НачалоЗдравни новиниНобеловата награда за медицина отива при 3 имунолози
Нобеловата награда за медицина отива при 3 имунолози 04 октомври 2011

Тазгодишната Нобелова награда за медицина бе присъдена на трима учени, занимаващи се с имунология. Техните открития относно имунната система ще помогнат значително за превенцията и лечението на инфекциите, възпалителните заболявания и рака.

1/2 от паричната награда бе присъдена на д-р Bruce Beutler и д-р Jules Hoffmann за откриването на рецепторни протеини, които участват в засичането на бактериите и други микроорганизми и активирането на вродения имунитет на организма - първата фаза на имунния отговор.

Другата половина от $1.5-милионния награден фонд отива при покойния д-р Ralph Steinman за откриването на дендритните клетки и тяхната уникална способност да активират и регулират адаптационния имунитет - късната фаза на имунния отговор, по време на който микроорганизмите се елиминират от тялото.

Д-р Steinman почина на 30 септември т.г, след 4-годишна борба с рак на панкреаса.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator