Начало
НачалоЗдравни новиниМлечните продукти могат да бъдат част от здравословен хранителен режим
Млечните продукти могат да бъдат част от здравословен хранителен режим 03 октомври 2011

Лицата, които целят отслабване и подобряване на сърдечносъдовите рискови фактори, не трябва да избягват млечните продукти, сочи изследване, представено на Obestity 2011.

Според д-р Бейли и колеги от Brigham Young University (САЩ), консумацията на млечни продукти в контекста на хранителен режим за поддържане на тегло няма влияние върху важните сърдечносъдови рискови фактори.

Проучването им включвало 180 иначе здрави лица в затлъстяване, участващи в 36-седмична програма за отслабване. Участниците консумирали само 1200 калории на ден през първата третина от проучването, след което бил приложен 24-седмичен режим за поддържане на теглото. През тази втора фаза, пациентите били рандомизирани на три или повече стандартни порции млечни продукти от всякакъв вид или на <1 стандартна порция.

През първите 12 седмици били отчетени драматични подобрения в HDL, LDL-холестерола, триглицеридите, инсулина, обиколката на талията и кръвното налягане. Метаболитният синдром намалял с 66%. По време на втората фаза участниците, приемащи големи количества млечни продукти, консумирали като цяло повече калории спрямо неприемащите такива храни. Въпреки това не била отчетена разлика между двете групи относно метаболитните показатели.

Авторите обобщават, че лицата, опитващи се да отслабват не трябва да избягват млечните продукти или да ги изключват напълно от дневния си режим.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator