Начало
НачалоЗдравни новиниДиастолната дисфункция с нормална левокамерна фракция на изтласкване повишава смъртността
Диастолната дисфункция с нормална левокамерна фракция на изтласкване повишава смъртността 29 септември 2011

Близо 2/3 от пациентите, насочи за ехокардиография и с нормална фракция на изтласкване, имат левокамерна диастолна дисфункция, която е независим прогностичен фактор за смърт в рамките на следващите седем години, докладват лекари от Клиниката Кливланд.

Въпреки че риска от смърт при диастолна дисфункция е добре известен сред лицата с лоша левокамерна фракция на изтласкване, това е първото проучване, което установява подобрен риск при запазена фракция на изтласкване.

Диастолната функция обикновено се включва в ехокардиографските изследвания, но повечето клиницисти не й обръщат внимание, отбелязват авторите.

Настоящите резултати сочат, че при повечето сърдечни пациенти съществува някаква степен на диастолна дисфункция, която не ттрябва да бъде пренебрегвана.

В настоящото проучване Halley и колеги анализирали клиничните и ехокардиографски досиета на над 36 000 пациенти с левокамерна фракция на изтласкване >55%. Те били насочени за ехо по повод различни симптоми, анализ на левокамерна функция, заподозряно коронарно заболяване, ЕКГ нарушения, аритмия.

65.2% имали диастолна дисфункция - при 60% тя била лека, при 4.8% - умерена, а при 0.4% - тежка.

Смъртността била 16% по време на 6.2-годишното проследяване, като било отчетено покачване на първата с покачване на базовата диастолна дисфункция: 7% при лицата с нормална функция, 21%, 24% и 39% - съотв. за пациентите с лека, умерена и тежка дисфункция.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator