Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин B1 (Tиамин)
Витамин B1 (Tиамин)

По-известният като тиамин витамин B1 най-напред е бил използван за леченито на някои заболявания на централната нервна система, засягащи лица, консумиращи предимно ориз в Китай (например бери-бери). Тъй като тиаминът е водноразтворим той трудно се складира в организма и също както всички останали витамини от групата В-комплекс евентуалният излишък се отделя. В-витамините са по-мощни, когато се приемат комбинирано, отколкото ако се прилагат поотделно. В1, В2 и В6 трябва да бъдат уравновесени, за да ефикасно действието им.
Витамин В1 подпомага растежа, улеснява разграждането и асимилацията на въглехидратите, поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето, подобрява умственото състояние, полезен е в борбата срещу морска болест и неразположението при пътуване по въздух. Тиаминът облекчава и следоперативните болки в стоматологията и стимулира лечението на херпес зостер.
Врагове на витамин В1 се явяват големите количества чай, морските дарове и по-точно херингата и скаридите, които съдържат ензим, който дели тиаминът на две неактивни молекули.
За бодибилдърите този витамин е важен заради свойствата си да превръща въглехидратите в глюкоза. С други думи дефицитът на тиамин може да направи така, че въглехидратите да не се превърнат в източник на енергия, а в източник на мазнина. Изследванията сочат, че нуждите от витамин B1 скачат при емоционален стрес и умствен труд.
Най-добри източници на тиамин са бирената мая, фъстъците, корнфлейкс и другите зърнени храни, свинското месо, повечето плодове и зеленчуци и други.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator