Начало
НачалоЗдравни новиниДоброкачествената хиперплазия на простатата удвоява риска от рак
Доброкачествената хиперплазия на простатата удвоява риска от рак 28 септември 2011

Най-голямото регистърно проучване досега сочи значителна връзка между доброкачествената хиперплазия на простатата (ДХП) и рака на простатата.

Резултатите от над 3 милиона мъже сочат, че мъжете, хоспитализирани по повод ДХП, имат двойно повишен риск от рак на този орган спрямо общото население. При оперираните този риск бил тройно повишен. Рискът за смърт от рак на простата бил съотв. 2 пъти и 8 пъти повишен. Автори са датски изследователи от Университетската болница в Копенхаген.

Д-р Щернберг от San Camillo/Forlanini Hospital в Рим посочва, че връзката ДХП-рак е тема, пълна с доста противоречия. Редица предишни проучвания не сочат връзка, докато други имат аналогични на настоящото изследване резултати. Скорошно проучване установи, че двете състояние са биологично хомогенни.

Въпреки че датското проучване сочи значителна връзка, то последната не означава причинност. За да се установи последното, са необходими допълнителни изследвания, обобщава д-р Щернберг.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator