Начало
НачалоЗдравни новиниКаналопластиката е опция при откритоъгълна глаукома
Каналопластиката е опция при откритоъгълна глаукома 21 септември 2011

Каналопластиката дава еквивалентни на трабекулектомията резултати при намаляването на вътреочното налягане (ВОН) при пациенти с откритоъгълна глаукома, сочи проучване, публикувано в Ophthalmology.

Това е и първото проучване, сравняващо златния стандарт - трабекулектомията, включваща формирането на фистула, с каналопластиката - при която се възстановяват естествените дрениращи пътища на окото.

Авторите от Tulane University (САЩ) докладват някак си по-голяма редукция на ВОН при трабекулектомията - 43% срещу 32%, но разликата вече не била статистически значима на 12-я месец.

На 12-я месец, ВОН спаднало от 21.2 на 13.8 mm Hg при каналопластиката и от 23.4 на 11.6 mm Hg при трабекулектомията. Според авторите трабекулектомията е може би най-подходяща при пациенти с напреднала глаукома, които биха имали най-големи ползи от ВОН близо до 10 mm Hg. Освен това при повече пациенти с извършена каналопластика бил необходим следоперативен прием на медикаменти срещу глаукома - 36% срещу 20%.

Честотата на неуспех (ВОН>18 или спад с по-малко 4 mm Hg на месец 12) била 12.1% след каналопластика срещу 4.3% след трабекулектомията.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator