Начало
НачалоЗдравни новиниМикроволтажните алтерации на T-вълната са свързани с повишен риск от смърт.
Микроволтажните алтерации на T-вълната са свързани с повишен риск от смърт. 21 септември 2011

Микроволтовите вариации в образа на Т-вълните на ЕКГ са рисков фактор за сърдечна смърт, сочи ново изследване.

Феноменът, известен още като микроволтажен Т-вълнов алтеранс, би могъл да се окаже полезен рисков маркер за смърт, следствие на аритмия, исхемия, сърдечна недостатъчност или неисхемична кардиомиопатия.

Д-р Малик и колеги от St. George's, University of London (Великобритания) докладват, че високите нива на Т-вълнов алтеранс са свързани с повишен риск от аритмия. Амплификация на тези алтерации могат да се наблюдават при повишена честота, преждевременни камерни съкращения, запушване и реперфузия на коронарна артерия, адренергична стимулация, умствен стрес.

Бета-блокерите, симпатиковата денервация и вагусния нерв намаляват степента на Т-вълнови промени.

Т-вълновият алтеранс може да бъде оценен чрез два метода - Spectral Method и Modified Moving Average (MMA) метод. При първия метод, който се използва по-често, значението на Т-вълновия алтеранс се обозначава чрез алтерансно отношение (K score). При този метод сърдечната честота трябва да се повиши до нива между 105 и 110 удара в минута - най-често чрез велосипед или бягаща пътечка.

MMA методът използва алгоритъм, който може да се използва по време на рутинното тестване чрез физическо натоварване, по време на възстановяването след натоварване и по време на амбулаторно ЕКГ мониториране.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator