Начало
НачалоЗдравни новиниГенна терапия намалява нивата на HIV вируса
Генна терапия намалява нивата на HIV вируса 26 септември 2011

Проучване в ранен стадий на американската компания Sangamo BioSciences Inc сочи, че генна терапия може да намли нивата на вируса и дори да го елиминира.

В малкото проучване била тествана терапията SB-728-T, която води до нарушаване на CCR5 гена, кодиращ протеин, който се използва от HIV вируса за навлизане в клетките на имунната система.

Ако подходът се окаже безопасен и ефективен, то той би елиминирал нуждата от дългосрочна антиретровирусна терапия.

Резултатите, представени на Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy в Чикаго, сочат значителна връзка между модификацията и на двете копия на CCR5 гена и нивата на вирусния товар.

Според главния автор - д-р Джун, увеличаването на броя на модифицираните клетки при HIV-инфектираните пациенти би могло да доведе на практика до функционално излекуване.

В проучването били включени 10 пациенти, приемащи антиретровирусна терапия. След 4 седмици, шестима прекратили медикаментозната терапия за период от 12 седмици. Вирусният товар намалял при трима от шестте участници, като при един пациент достигнал неоткриваеми нива. Този пациент бил носител на естествено срещаща се мутация на едното копие на CCR5 гена. Около 5% и 10% от пациентите с HIV са носители на тази мутация.

Авторите смятат да разработят стратегия за оптимизиране на броя клетки, които да бъдат биалелно модифицирани чрез SB-728-T - единият вариант е да се работи само с пациенти с мутирали CCR5 гени, а другият - разработване на подход, който да увеличи броя на присадените модифицирани клетки.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator