Начало
НачалоЗдравни новиниПредпазните протези за уста подбряват постиженията на атлетите?
Предпазните протези за уста подбряват постиженията на атлетите? 26 септември 2011

Проучване сочи, че повечето млади атлети не биха носили предпазни протези за уста, което никак не е изненадващо. Интересната част е, че именно тези протези може би подобряват спортните резултати.

Изследователи от Citadel University (САЩ) сравнили група млади атлети, носещи предпазни орални протези, с други две групи спортисти, неизползващи подобни приспособления, но дишащи съотв. през устата и носа.

Било установено, че използващите защитни протези вдишват повече кислород и издишват повече въглероден диоксид спрямо лицата от другите две групи.

Експерти в областта на спортната физиология имат няколко теории. Според първата, протезите образуват отвор между максиларните и мандибуларните зъбни редици и водят до преместването на езика напред. Всичко това води до съкращение m. genioglossus и релаксиране на фарингеалния дихателен път. Предишни изследвания пък сочат, че силната захапка може да намали нивата на стресовия хормон кортизол и може би норадреналин. Тези два феномена може би подобряват способността на атлетите да извършват физически усилия без умора.

Според друга теория, въпросните предпазни протези действат като ортопедични такива - водят до подобряване на позицията на челюстите и на други части от тялото.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator