Начало
НачалоЗдравни новиниКсантелазмите - прогностични за сърдечносъдови инциденти
Ксантелазмите - прогностични за сърдечносъдови инциденти 19 септември 2011

Наличието на ксантелазми (жълтеникави липидни плаки върху горния или долния клепач) е свързано с повишен риск от инфаркт на миокарда, исхемична болест на сърцето и смърт, независимо от добре известните сърдечносъдови рискови фактори, включително плазмен холестерол и триглицериди.

Д-р Anne Tybjærg-Hansen и колеги (Copenhagen University Hospital) докладват своето откритие в British Medical Journal.

Било установено, че пациентите с ксантелазми не винаги имат висок холестерол и въпреки това се наблюдава повишен риск. Пациентите с ксантелазми имат склонност за отлагания на холестерол в тъканите. Ксантелазмите може би са сходен процес на формирането на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове. Може да се каже, че клепачите са огледало на артериалните стерни, обобщават датчаните.

Препоръчителното лечение при тези пациенти е намаляване на холестерола. Въпреки че не всички пациенти с ксантелазми имат повишен холестерол, ниското количество в кръвта предполага по-малко отлагане. Ето защо статиновата терапия е индикирана при тези пациенти, дори и при невисоки нива на холестерола.

Ксантелазмите са лесни за установяване - само с поглед върху пациента. Установената връзка между тези отлагания и сърдечносъдовия риск би спомогнала за идентифициране на пациентите с висок риск от сърдечно заболяване.

Проучването включвало 12 745 лица на възраст между 20 и 93 години без исхемична съдова болест, част от Copenhagen City Heart Study. 4.4% имали ксантелазми. В рамките на проследителен период от средно 33 години било установено, че ксантелазмите повишават риска от:

- инфаркт - с 48%
- исхемична болест на сърцето - 39%
- тежка атеросклероза 69%
- смърт - 14%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator