Начало
НачалоЗдравни новиниЕС одобри стратегически антибиотик срещу болнична пневмония
ЕС одобри стратегически антибиотик срещу болнична пневмония 19 септември 2011

Европейската комисия одобри telavancin HCl инжекции (Vibativ, Astellas Pharma Europe, Ltd и Theravance, Inc) за лечение на лица с болнична пневмония, включително вентилаторна пневмония, причинена от метицилин-резистентни щамове на Staphylococcus aureus (MRSA).

Инжекционният липогликопептид е синтетичен дериват на vancomycin; двата агента инхибират синтезата на бактериалната клетъчна стена, повлиявайки полимеризацията и свързването на пептидогликан. Telavancin се свързва и с бактериалната мембрана, нарушавайки нейната бариерна функция.

Одобрението на telavancin се базира на данни от 2 мултицентрови двойно-слепи фаза III проучвания - ATTAIN I и II, сравняващи telavancin (10 mg/kg на всеки 24 h) с vancomycin (1 g на всеки 12 h) при лечението на придобита в болницата пневмония и вентилаторна пневмония следствие на грам-позитивни патогени. При полимикробните инфекции било прилагано и съпътстващо лечение с G- покриващи антибиотици.

Резултатите сочат, че telavancin има поне сходна на vancomycin ефективност при постигане на клинично излекуване (82.7% срещу 80.7%), включително за инфекции, причинени от MRSA (81.8% срещу 74.1%).

Свързаните с лечението нежелани реакции боли със сходна честота между двете групи: 82% срещу 81%. Най-честите били диария, запек и анемия. При сходен процент болни се наблюдавало бъбречно засягане и удължаване на QTc интервал: 10% срещу 8% и 8% срещу 7%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator