Начало
НачалоЗдравни новиниИ уринарните инфекции с E.coli стават все по-резистентни на антибиотично лечение
И уринарните инфекции с E.coli стават все по-резистентни на антибиотично лечение 16 септември 2011

Escherichia coli е причинител на голяма част от уринарните инфекции, като през последните години този патоген става все по-резистентен на антибиотично лечение, докладва ирландски екип.

Д-р Cullen и колеги анализирали данни относно 80 000 позитивни уринарни култури. В 42 033 проби бил индентифициран E. coli. Пробите били разпределени в три групи, базирани на произхода: хоспитализирани с нозокомиални уринарни инфекции, пациенти с уринарни инфекции, обърнали се към общопрактикуващия лекар или спешно отделение, урологични пациенти.

Инфекциите при урологичните пациенти били с най-изразена антибиотична резистентност.

За анализирани период от 1999 до 2009 била установена тенденция за повишаваща се резистентност към ampicillin, trimethoprim, gentamicin и ciprofloxacin. Били установени значителни различия относно co-amoxyclav, gentamicin, nitrofurantoin и ciprofloxacin в зависимост от произхода на пробата.

Честотата на резистентност била 58.3% за ampicillin и 33.8% за trimethoprim. Тези агенти не са подходящи за емпирична терапия от първа линия.

Общата резистентност към gentamicin била 3.4%. Въпреки ниска, тя нараства с около 0.7% на година, а при урологичните пациенти тя е 6.4.

Nitrofuran бил ефективен и при трите групи без значителни промени в честотата на резистентност в рамките на изследвания период.

Проучването обобщава, че nitrofurantoin с обща резистентност 2.1% и цефалоспорините с резистентност 2.6% са подходящи агенти от първа линия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator