Начало
НачалоЗдравни новиниАортната дисекация и синдромът на Марфан имат обща генетична основа
Аортната дисекация и синдромът на Марфан имат обща генетична основа 15 септември 2011

Американци идентифицираха за пръв път редица генетични вариации върху хромозома 15, които повишават риска от спорадична аневризма на гръдната аорта и аортна дисекация. Тези вариации са в същия регион на хромозомата, където се намира и мутацията, предизвикваща синдрома на Марфан.

Аортната дисекация е основно сърдечносъдово усложнение на синдрома на Марфан, като нелекуваните имат лоша прогноза, а аортните усложнения допринасят за 80% от сърдечната смъртност у тези лица.

В САЩ, 1-2% от смъртността е следствие на спорадични аортни дисекации; 40-60% от пациентите не достигат болничното заведение. Новото проучване би помогнало за идентифицирането на тези лица с аневризми на торакалната аорта (която е прекурсор на дисекацията), които имат най-висок риск от тези смъртоносни усложнения.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator