Начало
НачалоЗдравни новиниПесарите намаляват риска от рак на шийката на матката
Песарите намаляват риска от рак на шийката на матката 13 септември 2011

Жените с история за употреба на вътрематочни устройства (ВМУ) имат почти наполовина намален риск от развитие на рак на шийката на матката, сочи анализ, проведен от европейски лекари.

Авторите от Institut Català d'Oncologia (Испания) цитират предишни епидемиологични изследвания, които единодушно сочат, че употребата на ВМУ намалява риска от рак на ендометриума.

Според епидемиологичното проучване, включващо около 20 000 жени, ВМУ са свързани с 45% понижен риск от цервикален рак спрямо липсата на употреба на такива устройства.

Протективна връзка била установена относно двата основни хистологични типа рак на шийката на матката - плоскоклетъчен карцином (-44%) и аденокарцином/аденосквамозен карцином (-54%).

Механизмът на действие на песарите (ВМУ) не е изяснен, но се предполага, че реактивното, нискостепенно и хронично възпаление в ендометриума, ендоцервикалния канал и цервикса може би модифицира хода на HPV инфекцията, най-вероятно чрез промени в локалния имунен статус на лигавицата.

Има и друга по-интересна хипотеза. Било установено, че протективният ефект на ВМУ не е свързан с продължителността на употреба. Може би локалната травма от поставянето и изваждането води до образуването на малки фокуси хронично възпаление и дългосрочен имунен отговор, сходен на този, наблюдаван след колпоскопска пънч биопсия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator