Начало
НачалоЗдравни новиниЕкспериментален препарат срещу отслабване - отново ефективен спрямо плацебо
Експериментален препарат срещу отслабване - отново ефективен спрямо плацебо 07 септември 2011

Експерименталният препарат за отслабване lorcaserin може да доведе до леко отслабване без сърдечните рискове на някои по-стари медикаменти, потвърждава ново клинично проучване. Дали новият агент ще достигне пазара, все още не е ясно.

Миналия октомври FDA отказа да одобри lorcaserin, тъй като проучвания в плъхове установиха повишен риск от рак.

Последното проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, потвърждава по-ранно изследване, според което lorcaserin може да спомогне за отслабване с няколко килограма.

От 4000 лица със затлъстяване, използващи препарата в продължение на година, над 40% отслабнали с поне 5% от тяхното първоначално тегло. При плацебо групата този процент бил около 25%.

Не бил установен риск от ехокардиографски установена валвулопатия, която бе докладвана с печално известния препарат fen-phen, който бе изтеглен от пазара през 1997 г.

Все още не е ясно дали lorcaserin ще играе някаква роля в борбата срещу затлъстяването, от което страдат около 1/3 от американците. Предстоят изследвания, които да установят дали наистина съществува риск от рак.

Lorcaserin е един от трите експериментални препарата, които бяха отхвърлени от FDA миналата година поради проблеми с безопасността. Другите два са Contrave, комбиниращ антидепресанта bupropion с naltrexone (последният се използва за лечение на алкохолизъм и наркомании), и Qnexa - комбинация на потискащия апетита phentermine и topiramate, който се използва срещу припадъци. Тогава FDA поиска още информация относно сърдечносъдовия рисков профил на тези 2 препарата.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator