Начало
НачалоЗдравни новиниЧестотата на тромбемболични инциденти с цисплатина е твърде висока
Честотата на тромбемболични инциденти с цисплатина е твърде висока 08 септември 2011

Честотата на тромбемболични инциденти при пациентите, лекувани с цисплатина-базирана химиотерапия, е неприемливо висока, сочи проучване, публикувано в Journal of Clinical Oncology.

Цисплатината трябва да бъде добавена към thalidomide и lenalidomide, като агент, водещ до повишена честота на тромбемболизъм, смята главният автор д-р Hani Hassoun от Memorial Sloan-Kettering Cancer Center в Ню Йорк.

Последните два препата са свързани с риск от тромбоза в диапазона между 18% и 22% при пациенти с мултиплен миелом. Като цяло пациентите с рак имат повишен риск от тромбемболизъм, а по време на химиотерапия рискът се повишава още повече.

В ретроспективен анализ американците установили риск от тромбемболичен инцидент, свързан с употребата на цисплатина, от 18.1%. Около 1/2 от случаите били на дълбока венозна тромбоза (49.7%). Белодробният емболизъм съставлявал 25.4%.

56% от инцидентите били симптоматични, останалите били идентифицирани случайно.Най-голяма честотата им била през първите 100 дни от терапията (88% от всички инциденти). Средният период за настъпването бил 48 дни.

Предполага се, че цисплатината може би е токсична за ендотелните клетки или пък води до нарушаване на тромбоцитната активност или повлияване на фактора на von Willebrand.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator