Начало
НачалоЗдравни новиниВалерианът помага при проблеми със съня по време на менопаузата
Валерианът помага при проблеми със съня по време на менопаузата 02 септември 2011

Популярната билка срещу безсъние може да помогне и на жените в менопаузна възраст с подобен проблем, сочи малко проучване.

Коренът от Валериан се използва от дълбока древност - още по времето на елините и Римската империя, за редица здравословни проблеми, включително безсъние. Модерната наука е разделена на две относно дали билката наистина действа: някои проучвания сочат, че валерианът помага при безсъние, но всъщност добре проведените проучвания са малко.

В настоящото проучване, публикувано в септемврийския брой на Menopause, ирански изследователи рандомизирали 100 постменопаузни жени с безсъние на капсули валериан или плацебо ежедневно в продължение на месец.

30% от приемащите валериан жени докладвали подобрение в качеството на съня, като за сравнение подобен ефект бил отчетен само у 4% от контролите.

Жените в проучването не докладвали странични ефекти, а други изследвания сочат, че билката е свързана само с леки странични прояви като главоболие и стомашно неразположение.

Валерианът е сравнително евтин, но от друга страна няма изследвания върху дългосрочната безопасност на билката. Въпреки позитивните резултати в настоящото проучване, скорошен обзор на клинични проучвания върху алтернативни терапевтични подходи срещу безсъние, сочи слаба доказателственост, че валерианът и други билки наистина работят.

По-добри резултати били установени относно йогата, тай чи и акупресурата.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator