Начало
НачалоЗдравни новиниПовече боб, по-малко ориз
Повече боб, по-малко ориз 02 септември 2011

Бобът и оризът са доста разпространени гарнитури към ястията. Проучване от Коста Рика сочи, че замяната на порцията ориз с боб е свързана с 35% понижен риск от развитие на на метаболитен синдром.

Оризът много лесно се превръща в глюкоза от тялото, тъй като е доста преработен и де факто представлява една дълга верига глюкоза, обяснява д-р Франк Ху, професор по хранене и епидемиология от Harvard School of Public Health.

Бобовите храни от своя страна съдържат много повече фибри и протеин и обикновено имат по-нисък гликемичен индекс. Последното значи, че се индуцира значително по-нисък инсулинов отговор.

В проучването също било установено, че лицата, които приемат повече бял ориз, имат по-често повишено кръвно налягане, глюкоза и триглицериди, съотв. по-ниски нива на HDL-холестерол.

В предишно проучване д-р Ху и колеги установиха, че консумацията на кафяв ориз може би предпазва от диабет тип 2.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator