Начало
НачалоЗдравни новиниДопълнителни копия на гени правят хората много слаби
Допълнителни копия на гени правят хората много слаби 31 август 2011

Много слабите лица често имат допълнителни копия на някои гени, докладват учени. Това е първата открита генетична причина, обясняваща защо някои хора са кльощави.

В проучване, публикувано в Nature, изследователи от Британския Имперски Колеж и Университета Лозана (Швейцария) докладват, че дупликацията на част от хромозома 16 е свързана с наличието на поднормено тегло.

Предишни изследвания сочат, че лицата с липсващо копие на тези гени имат 43 повишен риск от болестно затлъстяване.

Това е първата идентифицирана причина за прекалено ниско тегло, освен това - и първият пример за делеция и дупликация на част от генома, които имат противоположен ефект.

Установеният феномен се наблюдава при 1 на 2000 човека. Вероятността такива хора да са с поднормено тегло е около 23 пъти повишена.

Изследователите се надяват тяхното откритие на доведе до нови терапевтични подходи за лечение на затлъстяването и разстройствата на апетита.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator