Начало
НачалоНашето здравеПо-добър начин за изчисляване на отслабването?
По-добър начин за изчисляване на отслабването? 29 август 2011

Повечето провеждали някога диета може би са чували правилото, че половин килограм мазнини са 3500 ккал и че консумацията на 500 ккал по-малко би довела до отслабване с 500 грама на седмица. Изследователи обясняват, че тази формула е грешна, тъй като не отчита забавянето на метаболизма, факта, че повечето лица губят и мускулна маса освен мазнини, и още други фактори, които повлияват отслабването.

Лекари от Националния Институт по Диабет, Храносмилателни и Бъбречни Заболявания (NIDDK) на САЩ смятат, че 3500-ккал правило често води до нереалистични очаквания може да подкопае усилията на отслабващите.

Д-р Хол и колеги са разработили уеб-базиран модел, който по думите им значително по-точно прогнозира очакваната загуба на тегло във времето. Симулаторът може да бъде открит на страницата на NIDDK.

В интервю за WebMD д-р Хол обяснява, че загубата на тегло всъщност настъпва значително по-плавно, отколкото се смята. По думите му, по-добър гид за типичния човек с наднормено тегло е, че премахването на 10 ккалории на ден бил довело до загубата на половин кг в рамките на 3 години.

Намаляването на приема с 250 ккал на ден евентуално би довело до загуба от около 12 кг, но това би отнело около 3 години. Около 1/2 от загубата на тегло настъпва през първата година, след което отслабването се забавя.

Този нов начин за анализ на хода на телесната маса във времето дава на практикуващите по-реалистична представа за очакваните резултати от диетата и физическите упражнения. От позитивна гледна точка, новият модел сочи, че въпреки забавянето на отслабването с времето, хората, които се придържат към установения хранителен режим, продължават да отслабват за продължителни периоди от време.

Според новия модел, достигането на средното тегло характерно за 70-те години на миналия век, лицата с умерено затлъстяване трябва да ограничат приема с 500 ккал на ден в продължение на няколко години.

500 ккал са много, имайки предвид съвременния начин на живот. Ето затова трябва да се фокусираме повече върху превенцията на затлъстяването, особено сред децата, обобщават изследователите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator