Начало
НачалоЗдравни новиниESC 2011: Статините ефективни в дългосрочен план
ESC 2011: Статините ефективни в дългосрочен план 29 август 2011

Дългосрочните резултати от Anglo-Scandinavian Cardiac Outcomes--Lipid-Lowering Arm (ASCOT-LLA) - 8 години след официалния край на проучването, сочат, че терапията с 10 mg atorvastatin (Lipitor, Pfizer) е довела до намаляване на общата смъртност спрямо плацебо, главно за сметка на некардиоваскуларните смъртни случаи.

Резултатите са публикувани в European Heart Journal от 28 август и съвпадат с презентацията на годишния конгрес на Европейското Дружество по Кардиология (ESC) в Париж.

Резултатите от ASCOT-LLA бяха представени и едновременно публикувани в Lancet през 2003 г. Бе установено, че намаляването на липидите с atorvastatin води до значителна 36% редукция на фаталните коронарни инциденти и нефаталния инфаркт на миокарда. При прекратяването на проучването бе отчетена и несъществена тенденция към редукция на общата смъртност.

Резултатите на 11-та година сочат значително намалена обща (с 14%) и несърдечносъдова смъртност (с 15%). Не била отчетена разлика в смъртността по повод сърдечносъдови причини.

Последващ анализ сочи значителен спад с 36% в смъртността от инфекция или респираторно заболяване. Не се отчита разлика в смъртността от раково заболяване.

Авторите цитират нови данни, които сочат, че статините модулират неутрофилната функция, намаляват освобождаването на провъзпалителни цитокини, подобряват съдовата функция, имат антитромботични свойства и подобряват резултатите при пневмония и сепсис. Резултатите от наблюдателни проучвания пък сочат, че предшестващата употреба на статини намалява смъртността от сепсис.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator