Начало
НачалоЗдравни новиниОралните контрацептиви могат да подобрят ревматоидния артрит при някои жени
Оралните контрацептиви могат да подобрят ревматоидния артрит при някои жени 26 август 2011

Нови данни сочат, че оралните контрацептиви (ОК) могат да подобрят функционалните резултати при жени с ревматоиден артрит. Откритието добавя още едно парче към пъзела женски полови хормони - възпалителни полиартрити.

Според резултатите от проучване, жените, употребявали ОК преди и по време на началото на симптомите, имат по-добри функционални резултати спрямо неупотребявалите. По-добри резултати били отчетени и при започналите да употребяват ОК след началото на симптомите, но на база умерена до тежка инвалидизация.

Все още не е ясно дали самите ОК или някакъв друг свързан фактор водят до наблюдавания ефект, но едно е ясно - малко е вероятно ОК да влошат артрита на младите жени в детеродна възраст; напротив - може да се очаква позитивен резултат.

Британски лекари анализирали данни от Norfolk Arthritis Register - кохорта от пациенти с наскоро диагностициран полиартрит. Била изследвана връзката между ОК и функционалния резултат. Анализът включвал 663 жени, неизползвали ОК по време на проследяването, 265 жени, използвали ОК. Функционалните способности били оценени чрез специален въпросник (Health Assessment Questionnaire (HAQ)).

Употребата на ОК преди началото на симптомите била свързана със значително по-ниска HAQ оценка по време на проследяването. Пациентите, приемащи ОК по време на началото на симптомите, имали по-ниски HAQ оценки спрямо жените, употребявали в миналото ОК. Жените с умерена до тежка функционална инвалидизация, употребявали ОК по време на проследяването, имали значително по-добри резултати спрямо сходни пациенти, но неупотребяващи ОК.

Авторите обобщават, че употребата на ОК е свързана с положителни функционални резултати при възпалителен полиартрит, като приемът преди и по време на началото на симптомите е свързан с най-големи ползи.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator