Начало
НачалоСексуално здравеHPV ваксина предпазва от анална инфекция при жени
HPV ваксина предпазва от анална инфекция при жени 25 август 2011

Бивалентната ваксина срещу човешки папиломавирус (HPV) Cervarix (GlaxoSmithKline), която бе въведена за превенция на цервикално заболяване, причинено от HPV типове 16 и 18, осигурява и силна защита срещу анална инфекция с тези типове, сочи проучване, проведено в Коста Рика.

Това е първото проучване, което сочи, че HPV ваксина може да предотврати анална HPV инфекция при жени.

Все пак защитата не била толкова ефективна, колкото при шийката на матката, която била използвана като сравнение.

В кохорта, включваща 4210 жени, ефикасността на ваксината при превенция на анална инфекция с HPV 16/18 била 62% срещу 76.4% в шийката на матката. Ефикасността ила по-голяма при жените, ваксинирани преди излагане на HPV. При последните ефикасността на ваксината била сходна с тази на цервикса - 83.6% за предпазване от анална инфекция срещу 87.9% за предпазване от цервикална.

HPV предизвиква повечето случаи на анален рак, който е сравнително рядко заболяване. Около 75%-80% от HPV-свързаните ракови заболявания се предизвикват от HPV-16/18.

Жените имат два пъти по-голяма честота на анален рак спрямо мъжете и са предразположени към анална инфекция при наличие на цервикална неоплазия, независимо дали е практикуван анален секс.

Според редакционна статия, естественият ход на инфекцията е различен в различните популации. HPV инфекциите са по-чести и вирулентни при мъжете, правещи секс мъже, и при имуносупресираните мъже. По тази причина ваксинацията на тези популации за превенцията на анален рак е добра публична здравна стратегия. Друго проучване с квадривалентната ваксина Gardasil сочи, че последната е ефикасна срещу анална HPV инфекция при мъже, правещи секс с мъже.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator