Начало
НачалоЗдравни новиниНов инотропен агент срещу сърдечна недостатъчност с уникален механизъм на действие
Нов инотропен агент срещу сърдечна недостатъчност с уникален механизъм на действие 22 август 2011

Нов инотропен агент дава обещаващи резултати при лечение на сърдечна недостатъчност с добра ефективност и добър профил на безопасност. Данни, публикувани в Lancet, сочат, че omecamtiv mecarbil би могъл да се окаже ефективна и нискорискова алтернатива на конвенционалните инотропни агенти.

Конвенционалните инотропни агенти се използват с повишено внимание и на заден план при пациенти с напреднала сърдечна недостатъчност поради добре известните странични ефекти. Повишените нива на интрацелуларен калций (като основен механизъм за усилване на камерните контракции) водят и до ускоряване на сърдечната честота, аритмии и исхемия (поради покачване на кислородните нужди на миокарда).

Omecamtiv mecarbil не притежава нито един от тези метаболитни недостатъци. Препаратът потенцира ефекта на миозина в миоцитните контракции. Така сърдечният дебит се повишава не чрез усилване на контрактилната сила, а чрез удължаване на систолата. По този начин контракциите стават по-ефективни. Ефектите са прогнозируеми и изключително дозозависими.

Според главния автор на едно от проучванията с препарата, omecamtiv mecarbil има потенциала напълно да замени dobutamine и milrinone.

Единственият значителен нежелан ефект са данните за миокардна исхемия при много високи дози. Препаратът удължава систолата до така степен, че в най-накрая се стига до нарушаване на коронарното пълнене, обясняват изследователите. Те успокояват, че вече установените разумни дози не са свързани с нежелани ефекти (исхемия или повлияване на други органи).

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator