Начало
НачалоБременност и ражданеМайчината мастна тъкан уврежда развитието на ембриона
Майчината мастна тъкан уврежда развитието на ембриона 23 август 2011

Излагането на яйцеклетките на високи нива на наситени мастни киселини, които се срещат в яйчниците на жени със затлъстяване и диабет, може да увреди развитието на ембриона, докладват европейски изследователи.

Резултатите на проведено от тях изследване подкрепят редица здравни ръководства, които съветват жените да се стремят да поддържат максимално здравословно тегло преди каквито и да е опити за забременяване.

Въпреки че експериментът е проведен с яйцеклетки от крави, изследователите смятат, че резултатите обясняват защо жените, които страдат от диабет или/и затлъстяване, понякога имат проблем със забременяването.

Тези лица по-често метаболизират големи количества от складираните мазнини, което води до повишени нива на мастни киселини в яйчниците, които, както сочи това изследване, могат да бъдат токсични за нарастващите яйцеклетки преди овулация.

Авторите тествали ембриони 8 дни след оплождането (стадий бластоцист). Експонираните на високи нива мастни яйцеклетки, респективно ембриони от тези яйцеклетки, имали повишен метаболизъм на аминокиселини и променена консумация на кислород, глюкоза и лактат. Всичко това означава нарушена метаболитна регулация и понижена жизненост.

Било установено още, че тези ембриони имали повишена експресия на специфични гени, свързани с клетъчния стрес, което означава, че вероятността за преживяване и нормално развитие е значително по-малка.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator