Начало
НачалоЗдравни новиниМодифициран E.coli се бори срещу резистентни бактерии
Модифициран E.coli се бори срещу резистентни бактерии 19 август 2011

Изследователи от Сингапур изобретиха безопасен бактериен щам, насочен към Pseudomonas aeruginosa - често срещан резистентен на антибиотици бактерий, който може да предизвика вътреболнични инфекции и да бъде смъртоносен при пациенти с отслабени имунни системи.

Сингапурските учени вложили чужди ДНК фрагменти в безобиден щам на Escherichia coli, който нормално се среща в човешкия храносмилателен тракт. Така, при наличието на заплашващия патоген, модифицираните бактерии отделят пиоцин, който представлява смъртоносен за други бактерии токсин.

В експерименти било установено, че модифицираните Escherichia coli успешно елиминират 99% от P. aeruginosa. Освен това било установено, че E.coli инхибира формирането на P. aeruginosa биофилм с близо 90%, което води до значително тънки биофилмни матрици.

Трябва да се отбележи, че докато повечето антибиотици повлияват както патогенните, така и полезните бактерии, модифицираният E. coli е насочен към специфични патогени - в случая - P. aeruginosa.

Същият подход може да се използва и за модифициране на други микроби за борба с инфекциозни агенти като Vibrio cholerae, причинител на холерата.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator