Начало
НачалоЗдравни новиниКучета надушват рака на белия дроб при хора
Кучета надушват рака на белия дроб при хора 19 август 2011

Германски изследователи докладват, че добре тренирани кучета са способни да надушат рака на белия дроб чрез издишания от пациента въздух.

Това откритие е изключително важно, тъй като в ранните си стадии ракът на белия дроб има изключително малко симптоми, което го прави трудно диагностицируем, а именно през ранните етапи това заболяване е все още лечимо.

В настоящото проучване били използвани четири тренирани кучета: две немски овчарки, австралийска овчарка и лабрадорски ритрийвър. Те успели да идентифицират успешно 71 от 100 проби на пациенти с рак на белия дроб.

Аналогично, животните успели успешно да отхвърлят рак при 372 от общо 400 проби на лица без рак, което се равнява на само 7% честота на фалшиво положителни резултати. За сравнение голямо проучване сочи, че компютърната томография води до фалшиво положителни резултати в около 25% от случаите.

Изненадващият резултат на това проучване е високата специфичност на идентифициране на белодробния рак от кучетата. Тази специфичност надминава комбинацията от компютърна томография и бронхоскопия, която е инвазивна процедура и изисква анестезия.

Авторите от болницата Schillerhoehe в Герлинген (Германия) припомнят предишни доклади как кучета са предупредили стопаните си относно недиагностициран рак на кожата, гърдата и белия дроб, душейки засегнатата част на тялото. Някои кучета са тренирани дори да засичат ниските нива на глюкоза при диабетици.

Наскоро японски изследователи докладваха, че кучетата могат да идентифицират наличието на рак на колона в проби от човешки дъх и фекалии с почти 90% точност - честота, малко по-ниска от колоноскопията.

Изследователите смятат, че кучетата и другите животни могат да "надушат" заболяванията, регистрирайки минимални промени в вещества, известни още като летливи органични съединения. Само в човешкия дъх са идентифицирани 4 000 различни такива съединения.

Смята се, че обонянието на кучетата е между 100 и 1000 пъти по-силно от това на хората. Най-вероятно кучетата имат и много по-сложна система за разпознаване и преработка на различните миризми.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator