Начало
НачалоЗдравни новиниОткриха уникална терапевтична цел за лечение на болестта на Алцхаймер
Откриха уникална терапевтична цел за лечение на болестта на Алцхаймер 18 август 2011

Учени от Калифорния докладват, че бета-амилоид индуцираната синапсна увреда се дължи на химическа модификация на циклин-зависимата киназа 5 (Cdk5), като в мозъка на болни от болестта на Алцхаймер, но не и в здрави хора, се наблюдават повишени нива на модифицирана Cdk5.

Следващата стъпка е разработване на на медикаменти, които да блокират формирането на модифицираната Cdk5 и ефектите й върху синаптичното увреждане.

Cdk5 е предимно невронално-спепицифична киназа, която участва в различни невронални функции - сигнализиране, миграция, регулция на плътността на синапсите.

Дисрегулацията на активността на Cdk5 може би играе роля в патогенезата на инсулта и редица невродегенеративни заболявания, включително болест на Алцхаймер. Киназата е хиперактивирана в отговор към експозицията на бета-амилоид.

В настоящото проучване авторите от Sanford-Burnham Medical Research Center установили, че бета-амилоидните пептиди водят до модификация на Cdk5 чрез процес, известен като S-нитрозилация. В тази химическа реакции към ензима се прикача азотен оксид, нарушавайки функцията на Cdk5.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator