Начало
НачалоЗдравни новиниИнфекцията с токсоплазма - свързана с развитие на шизофрения
Инфекцията с токсоплазма - свързана с развитие на шизофрения 18 август 2011

Инфекцията с Toxoplasma gondii е свързана с последващо развитие на заболявания от спектъра на шизофренията, сочи проучване, включващо над 45 000 жени от Дания.

Авторите установили, че жените с най-високи стойности на T gondii-специфични IgG антитела имат почти 2 пъти повишен риск от развитие на шизофрения спрямо тези с ниски нива.

T gondii е вътреклетъчен паразит, като инфекция настъпва главно след ядене на недостатъчно добре обработено месо или поглъщане на ооцисти от инфектирани котешки изпражнения чрез контакт с контаминирани предмети.

Няколко проучвания откриват връзка между T gondii и шизофренията, но досега няма проспективни проучвания, демонстриращи подобна връзка.

Резултатите сред изследваните жени установили болестност от T gondii от 26.8% по време на раждането. По-голямата майчина възраст и по-ниската степен на урбанизация по време на раждането били свързани с по-висока болестност.

Жените с най-високи нива на T gondii IgG имали 73% повишен риск от развитие на заболяване от спектъра на шизофренните разстройства. Механизмът на установената връзка все още е неясна. Авторите смятат, че се касае за директен ефект на T gondii-специфичните IgG върху централната нервна система, било то чрез възпалителни механизми или взаимодействие с генни варианти.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator