Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесУмереното физическо натоварване от поне 15 минути на ден подобрява преживяемостта
Умереното физическо натоварване от поне 15 минути на ден подобрява преживяемостта

Минималното количество физическа активност, което намалява смъртността, е 15 минути на ден умерено натоварване, сочат резултатите на проспективно кохортно проучване, публикувано в The Lancet.

Физическото натоварване в много лека степен било свързано с 14% намаляване на смъртността от всякаква причина, докладва д-р Xifeng Wu от University of Texas. Ползите от упражненията изглежда стават значими и без да се достигат препоръчителните 150 минути на седмица, допълва той.

Проучването включвало над 400 000 жители на Тайван, които били проследени между 1996 и 2008 г. Участниците били разпределени в отделни групи в зависимост от седмичното количество физическо натоварване, самодокладвано в специален въпросник: неактивна група, ниско-, средно-, високо- и много високоактивна група. За сравнение била използвана неактивната група.

Средната активност в нискоактивната група била 92 минути на седмица или 15-18 минути на ден. При тази група рискът от смърт бил с 14% по-нисък, а очакваната продължителност на живота - с 3 години повече.

След 15-та минута, всеки 15 минути ежедневни упражнения били свързани с допълнително намаляване на риска от смърт с 4%, а на раковата смъртност - с 1%. Ползите от физическото натоварване били явни във всички възрастови групи, при двата пола и при лица с риск от сърдечносъдово заболяване. Сравнени с нискоактивната група, лицата от инактивната група имали 17% повишен риск от смърт.

15 минути на ден или 90 минути на седмица умерено физическо натоварване е свързано с ползи, дори и при лица с риск от сърдечносъдово заболяване, пишат авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator