Начало
НачалоБременност и ражданеЛечението на прекацерозните цервикални лезии не намалява шанса за бременност
Лечението на прекацерозните цервикални лезии не намалява шанса за бременност 12 август 2011

Лечението на цервикалната интраепителна неоплазия (CIN) не намалява риска от успешна бременност при жените, сочи доклад, но друг потвърждава добре известната връзка между лечението на CIN и преждевременните раждания.

И двете статии са публикувани в BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology.

В първото проучване били анализирани 6 179 жени в репродуктивна възраст, лекувани за CIN между 1974 и 2001 г. Те били сравнени с 30 436 случайно избрани жени на сходна възраст.

Не били установени доказателства за нежелан ефект след лечение на CIN. Напротив, при третираните жени били установени повече успешни бременности и повече деца.

За сметка на това друго проучване сочи, че жените с прекацерозни лезии на шийката на матката имат повишен риск от преждевременно раждане - независимо дали са лекувани или не.

Жените с претърпяна колпоскопия имали повишен риск от преждевременно раждане, независимо дали са лекувани или не. Жените с колпоскопия имали 54% повишен риск, а тези с единично ексцизионно лечение - 77%.

Авторите смятат, че повишеният риск може да е резултат от честите рискови фактори за абнормални натривки и преждевременно раждане - по-млади жени, по-бедни райони, пушачи и пр.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator