Начало
НачалоЗдравни новиниДобавянаето на dapagliflozin подобрява диабетния контрол без наддаване на тегло
Добавянаето на dapagliflozin подобрява диабетния контрол без наддаване на тегло 15 август 2011

Експерименталният глюкозопонижаващ препарат dapagliflozin, добавен към метформин, подобрява гликемичния контрол при пациенти с диабет тип 2 и води до значителн отслабване, сочат резултатите на фаза II проучване.

Dapagliflozin е потенциална и ценна алтернатива на сулфонилуреиите като добавъчна терапия при неуспех на метформиновата монотерапия при постигане на адекватен гликемичен контрол, смятат авторите.

Dapagliflozin е селективен инхибитор на котранспортер 2 на натрий и глюкоза и води до намаляване на глюкозната резорбция в проксималните тубули на бъбрека. Резултатът е повишена уринна екскреция на глюкозата и нетна загуба на калории.

Проучването включвало 814 пациенти с диабет тип 2, неадекватно контролирани на метформин. Dapagliflozin бил сравнен със сулфонилуреята glipizide.

Средният HbA1c - 7.7%, спаднал по-бързо в началото при glipizide групата, но после се покачил, докато при другата група било отчетено по-стабилно понижение. Резултатът бил идентичен спад на гликирания хемоглобин с 0.52% при двете групи на седмица 52.

Вторичните крайни резултати обаче се различавали коренно. Телесната маса спаднала с 3.2 кг при dapagliflozin и се повишила с 1.2 кг при glipizide. Поне един епизод на хипогликемия се наблюдавал при 40.8% от glipizide групата срещу 3.5% при dapagliflozin.

Сериозни нежелани реакции, свързани с терапията, се наблюдавали при 6 пациенти, лекуващи се с dapagliflozin, срещу 4 с glipizide.

Повече пациенти, приемащи dapagliflozin докладвали симптоми, сочещи генитални инфекции или инфекции на долния уринарен тракт.

Сравнението между dapagliflozin и glipizide, добавени към метформин, сочи сходна гликемична ефикасност на седмица 52, но значително различен ефект спрямо теглото и честотата на хипогликемия, заключва екипът.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator