Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин А
Витамин А

Откритият през 1913 г. витамин А е първият разпознат витмин изобщо. Той съществува в две форми – завършен витамин А (ретинол), който се среща само в животински продукти и провитамин А (каротин), който се среща както в животински, така и в раститени продукти.
Витамин А е мастноразтворим. За правилната му абсорбция в организма са необходими както мазнини така и минерали. Може да се акумулира в организма и следователно не се налага ежедневно попълване на запасите. По-голямата част от приема чрез храната идва от каротина (наречен така поради голямата му концентрация в морковите). Висока концентрация на провитамин А се среща и в цитрусовите плодове и тъмнозелените зеленчуци. Важно е да се отбележи, че каротинът е провитамин, който се превръща в същински витамин по време на процесите на храносмилане и по-точно при преминаването му в черния дроб.
Витамин А има профилактично действие при някои видове рак, допринася за снижаване нивата на вредния холестерол и е съществен фактор за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Измежду неговите полезни ефекти се нареждат противодействието на нощната слепота и слабото зрение и подпомагането на лечението на редица офталмологични смущения. Витамин А увеличава съпротивителните сили срещу респираторни инфекции; стимулира правилното функциониране на имунната система като скъсява времетраенето на някои болестни състояния; допринася за отстраняване на петна, характерни за старостта; подпомага растежа, както и доброто състояние на костите, кожата, косата, зъбите и венците; съдейства за премахване на акне, повърхностни бръчки, импетиго, циреи и открити язви при външно приложение; ускорява лечението на емфизем и хипертиреоза.
Бодибилдърите се нуждаят от витамин А за да поддържат добър вида на кожата и за да избегнат концентрацията на мазнини в организма си. Витамин А оказва оптимален ефект при взаимодействие с В-комплекс, витамин D и E, калций, фосфор и цинк (черният дроб се нуждае от цинк за да извлича витамин А от депата му). Витамин А предотвратява и окисляването на витамин С.
Когато някое заболяване затрудни дезорбацията на витамин А може да се получи неговия недостиг. При някои форми на диабет например само от 25% от каротина се усвоява от организма. Първи симптом на дефицит на витамин А е отслабването на зрението и нощната слепота. Други симптоми могат да бъдат изсъхването на очите и кожата или появата на бъбречни камъни. По-продължителния дефицит на витамин А води до по-бърза загуба и на витамин C. Други причини за невъзможността да се усвои този витамин са алкохолът, кофеинът и кортизонът. Освен това полиненаситените мастни киселини с каротин оказват действие, противоположно на това на витамин А, освен ако не са налице антиоксиданти.
Най-добрите източници на витамин А са морковите, рибеното масло, черния дроб, тъмнозелените и жълтите зеленчуци.




 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator