Начало
НачалоЗдравни новиниНастъпва нов салмонелен суперщам
Настъпва нов салмонелен суперщам 05 август 2011

Учени идентифицираха нов суперщам на салмонелния бактерий, който е силно резистентен към ципрофлоксацин. Има опасения, че новооктритият патоген може да се разпространи в световен мащаб.

Касае се за S. enterica серотип Kentucky. Между 2002 г. и 2008 г. са идентифицирани 489 случая - във Франция, Дания, Англия и Уелс. Данни от Северна Америка пък сочат, че има и документирани случаи и в тези територии.

Проучването на д-р Francois-Xavier Weill, д-р Simon Le Hello и колеги от Института Пастьор във Франция идва няколко дни след като американските здравни власти публикуваха данни относно епидемия с друга резистентна на антибиотици салмонела - S. Heidelberg. Идентифицирани са 77 случая, 1 от които - завършил летално.

Френският екип докладва, че най-ранните инфекции с S. enterica серотип Кентъки датират от 2002 главно в Египет, но след 2006 г. има публикувани случаи в различни на Африка и Близкия Изток.

Липсата на докладвано международно пътуване при около 10% от пациентите сочи, че тези инфекции в Европа са следствие на консумация на замърсени вносни храни или чрез вторична контаминация.

Мултирезистентни изолати на S. enterica серотип Кентъки са изолирани и от пилета и пуйки от Етиопия, Мароко и Нигерия, което означава, че птичето месо е важен фактор за предаване на инфекцията. Масовата употреба на флуорохинолони в пилетата и пуйките в тези страни може би е довела до бързо разпространение на този щам.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator