Начало
НачалоБременност и ражданеPropranolol подобрява хемангиомите при бебета и деца
Propranolol подобрява хемангиомите при бебета и деца 01 август 2011

Шестмесечната терапия с propranolol намалява обема, повдигането и цвета на инфтантилните хемангиоми, сочи скорошно рандомизирано проучване.

Редица публикувани случай-серии сочат драматична инволюция на инфантилните хемангиоми при употреба на propranolol. Голям брой клиницисти предписват препарата като агент от първа линия при това състояние, обясняват авторите от Sydney Children's Hospital.

Те изследвали 40 деца на възраст между 11 седмици и 4 години, които имали обезобразяващи хемангиоми. Децата били рандомизирани на орален propranolol 2 mg/kg/ден или плацебо в продължение на 24 седмици.

Отговорът към терапията бил измерен чрез заслепена оценка на обема на всеки 4 седмици, както и чрез залепена оценка на цвета и повдигането на седмици 0, 12 и 24.

На седмица 4 било наблюдавано спиране на растежа на хемангиома при всички третирани с propranolol пациенти. След този период при тази група бил отчетен спад на средни обем, като на 24-та седмица този спад бил 60% спрямо базовия спрямо 14% при плацебо групата.

Аналогични резултати били наблюдавани и относно повдигането и цвета на хемангиомите, които се подобрили значително в активната група. До седмица 24 зачервяването изчезнало при 23.5% от децата, лекувани с propranolol, срещу 0% в плацебо групата.

Не били докладвани епизоди на хипотония, брадикардия или хипогликекимия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator