Начало
НачалоЗдравни новиниАмериканските препоръки за консумация на захари са твърде високи
Американските препоръки за консумация на захари са твърде високи 02 август 2011

Резултатите от ново проучване сочат, че лицата, които които консумират 25% от приетата енергия под формата на напитки с фруктоза или фруктозен сироп, имат повишения в серумните нива на холестерол и триглицериди. 25% е процентът енергия от такива напитки, препоръчван от американските здравни власти.

Американската Кардиологична Асоциация пък препоръчва горна граница на прием на енергия от тези напитки само 5%.

За да изяснят коя препоръка е по-подходящ за населението, лекари от University of California изследвали 48 лица с наднормено и нормално тегло, които били накарани да консумират напитки високо съдържание на фруктоза, фруктозен царевичен сироп или глюкоза с дял 25% от приетата за деня енергия. Продължителността на проучването била 2 седмици.

Първите три дни и половина участниците прекарали в болнична обстановка за извършване на тестове, по време на които консумирали балансирана диета, съдържаща 55% комплексни въглехидрати. Следващите 12 дни били прекарани вкъщи, като на участниците било позволено да консумират каквото си пожелаят, но били добавени 3 питиета дневно, съдържащи фруктоза, фруктозен сироп или глюкоза, осигуряващи 25% от енергийните изисквания. Последните три дни и половина били прекарани пак в болница за повторни тестове, по време на които участниците консумирали балансирана диета, съдържаща 25% подсладени със захари напитки и 30% комплексни въглехидрати.

В края на проучването, консумиращите напитки с фруктоза и фруктозен сироп имали повишени нивана LDL-холестерол, триглицериди и аполипопротеин В (apo B). При консумиращите глюкозно подсладени напитки не били отчетени такива промени.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator