Начало
НачалоНашето здравеВисоките дози цинк намаляват продължителността на простудните заболявания
Високите дози цинк намаляват продължителността на простудните заболявания 03 август 2011

Високите дози цинк под формата на таблетки скъсяват продължителността на обикновените простудни заболявания, сочи мета-анализ, публикуван в The Open Respiratory Medicine Journal.

Д-р Hemilä и колеги от University of Helsinki анализирали няколко медицински база данни и идентифицирали 13 плацебо-контролирани проучвания, изследващи терапевтичния ефект на цинковите таблетки върху продължителността на простудните заболявания.

Пет проучвания, използващи обща цинкова доза <75 мг, не установили никакъв ефект на препарата върху заболяването, докато при 3 проучвания, използващи цинков ацетат >75 мг/ден била докладвана 42% редукция в продължителността на симптомите. Останалите 5 проучвания, използващи други цинкови соли в дози >75 мг/ден, също установили редукция в продължителността на настинките - с 20%.

Настоящият анализ сочи, че цинкът под формата на таблетки има хетерогенен ефект върху продължителността на симптоматиката на простудните заболявания, като ясна полза се наблюдава само при високите дози, обобщават авторите като допълват, че краткосрочната терапия с високодозов цинк не води до странични ефекти.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator