Начало
НачалоЗдравни новиниКомбинацията ribavirin-interferon може да повиши риска от диабет тип 1
Комбинацията ribavirin-interferon може да повиши риска от диабет тип 1 04 август 2011

Употребата на пегилиран интерферон + ribavirin изглежда ускорява развитието на диабет тип 1, сочи проучване сред японски пациенти.

Мониторирането на антиостровните антитела и кръвната глюкоза преди и по време на интерфероновата терапия определено би помогнало за прогнозирането и превенцията на интерферон-индуцирания диабет тип 1, докладва д-р Eiji Kawasaki от Университета Нагазаки.

Д-р Нагазаки и колеги изследвали 91 пациенти, развили диабет тип 1 по време или малко след интерферонова терапия, включително 14, които вече имали диабет тип 2.

Диабетът се развил на средна възраст 56 години. Средният период от началото на терапията до появата на заболяването бил малко над половин година, което сочи бърза деструкция на бета-клетките. Началото на заболяването било значително по-бързо при пациентите, получаващи комбинирана терапия с пегинтерферон и рибавирин, спрямо тези на непегинтерферонова монотерапия.

95% от пациентите имали антиостровни антитела по време на диагностицирането на диабет тип 1.

Авторите смятат, че силните антивирусни режими могат да увеличат риска на пациента от автоимунен диабет. Те отбелязват, че пегилирането удължава полуживота на интерферон и рибавирин и може да повлияе имунния отговор.

Генетичната предиспозиция също играе роля.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator