Начало
НачалоНашето здравеИнфарктът на миокарда има по-голяма наследственост от инсулта
Инфарктът на миокарда има по-голяма наследственост от инсулта 28 юли 2011

Вероятността за наследственост на предразположение към инфаркт на миокарда е значително по-голяма спрямо тази за инсулт, сочи популационно проучване.

Авторите установили, че наличието на един или двама родители с прекаран инфаркт на миокарда повишава риска от инфаркт в "дозозависим" маниер, което обаче не било валидно за риска от инсулт.

Резултатите допълват предишен анализ на Oxford Vascular Study [OXVASC], което сочи, че историята за хипертония е по-важно при инсулта, отколкото при инфаркта на миокарда и че съществува майка-дъщеря предаване на риска от тези две заболявания.

Лекарите от University of Birmingham са изненадани от значително по-голяма наследственост на инфаркта спрямо инсулта, особено имайки предвид настоящата клинична практика, която комбинира фамилната история за инсулт и инфаркт на миокарда като "фамилна история за сърдечносъдово заболяване".

Оказва се, че фамилната история и генетичните фактори са по-важни при инфаркта спрямо инсулта. Ето за това при изграждането на модели за прогноза на риска фамилната история за тези две заболявания трябва да се раздели.

В настоящото проучване било установено, че:

1. При пациентите с преходна исхемична атака/инсулт:
- 21.3% имат един родител с инсулт
- 2.1% двама родители с инсулт
- 8.1% имат поне един брат/сестра с инсулт
- 1.4% имат поне двама братя/сестри/брат или сестра с инсулт

2. При пациентите с остър коронарен синдром:
- 30.6% имат един родител с инфаркт на миокарда
- 5.2% имат двама родители с инфаркт
- 21.1% имат поне един брат/сестра с инсулт
- 7.1% имат поне двама братя/сестри/брат или сестра с инсулт.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator