Начало
НачалоЗдравни новиниСеверните народи имат по-големи очи и мозък
Северните народи имат по-големи очи и мозък 27 юли 2011

Северните народи имат по-големи мозъци и очи, докладват учени. Причината - по-големият размер на тези органи им помага да се справят с дългите и тъмни зими.

Изследователи от Оксфордския университет анализирали размера на очните орбити и мозъчния капацитет на 55 човешки черепа от 12 различни популации. Било установено, че мозъкът нараства с нарастване на географската ширина - т.е с отдалечаването от Екватора.

Увеличеният размер на мозъка не означава, че тези народи са по-умни, а по-скоро - че се нуждаят от по-големи зрителни области в мозъчната кора, за да се справят с ниските нива на осветление. Това е и причината за по-големия размер на очите.

Изследваните черепи били от различни части на света - Англия, Австралия, Канарските острови, Китай, Франция, Индия, Кения, Микронезия, Скандинавия, Сомалия, Уганда и САЩ.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator