Начало
НачалоЗдравни новиниРанният и кратък курс с HAART забавя спадането на CD4-клетките при HIV
Ранният и кратък курс с HAART забавя спадането на CD4-клетките при HIV 27 юли 2011

48-седмичен кратък курс с високоактивна антиретровирусна терапия (HAART), стартиран в рамките на 6-месеца от HIV-сероконверсията, значително забавя намаляването на CD4-клетките до нива <350, респективно нуждата от дългосрочна терапия, сочат резултатите на проучването SPARTAC.

В проучването били включени 366 пациенти, диагностицирани с първична HIV инфекция, били рандомизирани на HAART в продължение на 48 седмици, в продължение на 12 седмици или без терапия. Участниците били проследени за период от средно 4.2 години.

Само 1/2 от пациентите от първата група постигнали главния краен резултат (CD4 нива <350 клетки/мл и започване на дългосрочна терапия) срещу 61% от пациентите, рандомизирани на 12-седмична терапия или оставени без терапия.

При 48-седмичната група било постигнато отлагане на дългосрочната терапия със средно 65 седмици спрямо неполучаващите терапия. При тези пациенти били отчетени по-високи стойности на CD4 клетките в края на проследителния период - средно със 138 клетки повече от останалите две групи.

За разлика от проучването SMART, не били докладвани рибаунд на IL-6 и d-димера (провъзпалителни медиатори) спрямо базовите стойности. Прекъсването на HAART при първичната HIV инфекция не било свързано с някакви вреди, развитие на резистентност при последваща дългосрочна терапия.

Ако резултатите на това проучване се потвърдят, пациентите с първоначална остра инфекция могат да се лекуват и по този начин да се забави включването на дългосрочна терапия с година-две, смятат независими от проучването експерти.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator